GEOPOLITIIKAN UUSI SIVU (Uusimaa 20.12.21)

 

Ukrainan presidentti varoitti Venäjän hyökkäyksestä helmikuussa. Neuvostoliiton panssarit kukistivat Unkarin kansannousun 1956 Melbournen olympialaisten alla. 1968 Tsekkoslovakian miehityksen jälkeen Mexicon olympialaiset vei huomion. 2008 elokuussa vuorossa olivat Georgian sota ja Pekingin olympialaiset. 2014 helmikuussa Venäjä järjesti sekä Sotsin olympialaiset että Krimin valtauksen. Pekingissä on olympialaiset helmikuussa 2022.

Itsenäisyyspäivämme alla presidentti Putin piti merkittävän puheen. Ulkoministeri Haavisto lausui lehdessä, että Putinin puheenvuoro ”ei sisällä uusia elementtejä”. Kuinka tyhmänä ne meitä pitävät? Aiemmin Putin on sanonut, että Nato-jäsenyys on Suomen oma asia. Nyt Putin vaati Yhdysvalloilta sopimusta, että Nato ei enää laajene itään. Sopimus on Venäjälle niin tärkeä, että se valmistautuu valtavaan sotilaalliseen iskuun sopimuksen sadakseen. Haavisto jatkoi lehdessä selkeämmin, että Nato auttaa vain jäseniään, ei Ukrainaa ja Suomea.

Presidentti Niinistö vastasi Putinille, että suurvallat eivät päätä, mitä pienet maat tekevät. Voimmeko todella luottaa siihen? Ei tarvitse mennä Molotov-Ribbentropin sopimukseen, jossa maamme luovutettiin itänaapurin etupiiriin, ja sitä seuranneessa talvisodassa liittoutumaton Suomi jäi yksin. HS:n pääkirjoitus toi geopolitiikan realismin päivän keskusteluun: ”Kun Putin ja Trump tapasivat 2018 Helsingissä, Putinin pelättiin puristavan ja saavan Trumpilta lupauksen siitä, ettei Nato ota uusia jäseniä.” Kokouspaikkaa valittaessa Trump luuli, että Suomi kuuluu Venäjän etupiiriin. Muistetaan sekin, että EU-jäsen Suomi ei 2012 kelvannut länsimaiden edustajaksi YK:n turvalisuusneuvostoon. Ruotsi hyväksyttiin sinne mukisematta 2016. Nyt kansainvälisessä keskustelussa Suomi rinnastetaan Ruotsin sijasta Ukrainaan, jolle suositellaan suomettumista.

USA:n arvaamattoman presidentinvaalin tulosta jännittäessä, tunnen isompaa turvallisuutta vasta sitten kun Suomen presidentti ja pääministeri esittävät Suomen eduskunnalle Naton jäsenyyttä. Sitä odotellessa: Rauhallista Joulua lukijalle runoilija Mellerin sanoin: ”Älä sano, näin on tehty maailman sivu. Se kääntyy.”

RISTO ANTTONEN

Kirjoittaja on porvoolainen hallitusammattilainen ja teollisuusneuvos