ILMASTO MUUTTUU, IHMINEN EI (Uusimaa 30.12.2020)

Olin kirjoittamassa, että vuonna 2021 ilmastonmuutos toivottavasti syrjäyttää otsikoista pandemian, kun ymmärsin, että kyse on samasta ilmiöstä. Luonnosta lähtevät kriisit yleistyvät, kun ihminen muokkaa ympäristöä. Elämä on mikrobien, kasvien, eläimien (ihminenkin), alkuaineiden, maan, veden ja ilman jatkuvaa vuorovaikutusta, hioutunut miljardien vuosien aikana. Olennaista on planeettamme juuri oikea etäisyys auringosta, ettei vesi kiehu pois tai maapallo jäädy kokonaan. Lyhyessä ajassa selkärankaisten populaatiot ovat vähentyneet kaksi kolmasosaa, merenpinnan nousu uhkaa valtioita ja ekosysteemit ovat vaarassa tuhoutua.
Uuden vuoden ennustukseni on, että ilmastonmuutos jakaa puoluekartan muotoon: ympäristöradikaalit, kansallispopulistit ja teknologiaoptimistit. Oikein äänestäminen voi olla yksilön tärkein ilmastoteko.
Radikaalien paluu 50-luvulle ja kiellot eivät ole johtamassa mihinkään myönteiseen. Risto Isomäki vinoili, että perussuomalaiset on toistaiseksi merkittävin tulos vihreiden toiminnasta.
Populistien mielestä alati itseään korjaava tiede on hidasta ja vaivalloista. Faktoja jännittävämpiä ovat omat aivot, jotka voivat alkaa uskoa omiin kummituksiinsa ja käännyttää muutkin uskomaan niihin.
Optimistit uskovat uusiin liiketoimintamalleihin, joissa tuotettaisiin ilmastokestäviä tuotteita ja palveluita. Liikenne- ja energiaratkaisujen tulee olla sekä ekologisia että edullisia. Perinteinen ydinvoimala on auttamattoman kallis ja varmaan moni vielä kysyy, miksi me olemme Porvoon Energian mukana Fennovoiman maksajana?
Ilmastonmuutoksen ääripäät löytävät toisensa, kun galluppien mukaan populistit ja radikaalit ovat eniten rokotevastaisia tai kulkutautimyönteisiä toisin sanoen. Yhteistä näyttäisi myös olevan trumpismi suhteessa lakiin ja demokratiaan.
Kun seminaareja vielä oli, olin Lapissa vuosi sitten (onko siitä tosiaan vasta vuosi) ja siellä kysyttiin, eikö maapallon lämpötila ole suurimman osan aikaa ollut monta astetta nykyistä korkeampi? Totta, vastasi ympäristöprofessori, siinä on vain se, että silloin ei ollut ihmisiä. Jos maapallon ikää kuvataan 24 tunnilla, niin ihmiskunnan ikä on 40 sekuntia. Sitä pohtiessa: Kestävää uutta vuotta!