Julkaisut

Operaatiot voi ulkoistaa, strategian voi ostaa, mutta kulttuuria ei voi ulkoistaa eikä ostaa

Kulttuuri syö strategioita aamiaiseksi. Yrityskaupat kaatuvat kulttuurieroihin. Se voittaa jolla on parhaat talentit. Kulttuuria ei voi kopioida. Yrityskulttuurin uniikki ja jatkuvasti kasvava merkitys menestystekijänä tunnustetaan yleisesti.

Hyvä hallitus ja hyvä johto saavat yhdessä parempia tuloksia aikaiseksi kuin hyvä johto yksin. Vaikeasti määriteltävä ja mitattava yrityskulttuuri jää usein kuitenkin vain toimitusjohtajalle.

Mikä? Miksi? Miten? Risto Anttosen kokemusperäinen puheenvuoro haastaa johtoryhmät, hallitukset ja omistajat ajattelemaan, mitä kaikkea yrityskulttuuri on ja miksi se kuuluu kaikkien agendalle. Tekijä tarjoaa myös kymmeniä ehdotuksia, miten yrityskulttuurin seurantaa ja johtamista voisi kunkin yrityksen omista lähtökohdista ruveta kehittämään.

ISBN 978-952-7044-72-8
Ketterät Kirjat 2022


Miksi toiset kunnat pärjäävät taloudellisesti paremmin kuin toiset? Mikä menestyneitä kuntia yhdistää?

Teoksessa osoitetaan, miten eri kunnat menestyvät ja pureudutaan eritasoisten suoritusten syihin. Ennen kaikkea keskitytään kunnan johtamiseen ja muihin sen omassa päätösvallassa oleviin tekijöihin. Kirjoittaja on yhdessä KPMG:n kanssa analysoinut Suomen 131 johtavaa kuntaa ja sen jälkeen tehnyt syventävän haastattelututkimuksen yli 40 kunnassa. Kaupungin- tai kunnanjohtajan lisäksi kustakin kunnasta haastateltaviksi on saatu johtavia luottamushenkilöitä, apulaiskaupunginjohtajia ja talous- tai rahoitusjohtajia.

Kirja pyrkii tuomaan lisäarvoa kuntadebattiin olemalla analyyttinen, tietoon perustuva, valtaeliitistä riippumattoman tarkkailijan puheenvuoro. Kirjasta on apua kaikille kunta ja palvelukentän toimijoille, virkamiehille ja luottamushenkilöille, palveluiden tilaajille ja tuottajille, päättäjille ja heitä seuraaville. Kirjan johtopäätöksistä voi ottaa opikseen tai sen avulla voi ainakin verrata itseään muihin ja poimia kokeneiden kuntapäättäjien lukuisista käytännön esimerkeistä parhaita käytäntöjä.

ISBN 978-951-37-5909-4
Edita 2011


Työ, elämä ja ulkomaa

Risto Anttosen vivahteikas kolumnikokoelma johdattaa lukijan oivalla tavalla tekijän laajaan ja värikkääseen maailmaan. Aiheet vaihtelevat suomalaisesta teollisuudesta kiinalaisten itsetuntoon, kuntaloudesta Naton haasteisiin ja pehmeistä arvoista aina nyrkkeilyn maailmaan asti. Kirjan tekijä on moniottelija, jonka kolumneissa heijastuvat yritysjohtajan tuhannet matkapäivät maailman eri kolkissa ja yhteiskunnallinen aktiivisuus Porvoon kaupunginvaltuustovuosineen sekä toisaalta Lapinjärven pappilan ja urheilukenttien perintö. Sattuvat sanonnat ja huumori ovat kolumnien erottamaton rakennusaine. Kirja ilmestyi vuonna 2010.

ISBN 978-951-37-5855-4
Edita 2010