KAIKKI EIVÄT AJATTELE KUTEN ME (Uusimaa 25.3.23)

”Jos soditaan, niin sitten ei hiihdetä”, oli Iivo Niskasen järkireaktio yli vuosi sitten. Antiikissakin sota keskeytti urheilun. Saksa ei päässyt Lontoon olympialaisiin edes vuonna 1948. Olisihan se absurdia, jos venäläiset kivääriampujat samanaikaisesti tappavat siviilejä Ukrainassa ja tauluja Pariisissa. Sodan kauheudet eivät ole semantiikkaa neutraaliudesta. Kuinka korruptoituneessa konjakkikuplassa thomasbachit elävät? Miksi kaikki eivät Venäjän olympiaboikottia halua?
Luulen oivaltaneeni vastauksen, kun olin kuuntelemassa professori Alexander Stubbia, joka tosin ei olympialaisista mitään puhunut, vaan esitteli tulevan kirjansa teemoja. Hänen mukaansa YK:n venäjänvastainen 141-7 äänestystulos hämää meitä. Vain 50 maata on mukana Venäjän pakotteissa ja katsomossa istuu yli 140 jäsenmaata, joissa asuu maapallon väestön selvä enemmistö. Stubbin analyysissa moninapainen maailma on jakautumassa kolmeen osaan: länsi, itä ja etelä, joista etelä on ratkaisevassa roolissa. Toisaalla on USA:n ja EU:n johtama sopimusperäinen, liberaali ja demokraattinen globaali länsi. Toisaalla diktatoorinen globaali itä eli Kiina ja sen vasalli Venäjä, joiden mielestä ne saavat puuttua muiden, mutta muut eivät niiden asioihin. Kolmantena tulee globaali etelä, jossa ovat Intian ja lähi-idän lisäksi 54 afrikkalaista sekä 25 latinalaisamerikkalaista valtiota Etelä-Afrikka ja Brasilia kärkimainaan.
Globaalin etelän mielissä sota Ukrainassa on lännen ja Venäjän välinen selkkaus. Entisten siirtomaaherrojen, nykyisten koronarokotehamstraajien, on turha tulla opettamaan suvereniteetin kunnioitusta ja moraalia.
Oma ajattelumme on länsi-itä-kuplassa. Jotta saamme maapallon enemmistön kunnioittamaan YK:n peruskirjan ja olympiahengen periaatteita, meidän tulee nykyistä paljon nöyremmin oppia sekä ymmärtämään globaalia etelää että sen kanssa toimimaan. Nyt Kiina ja Venäjä johtavat reilusti kilpailua etelän sieluista.
Venäläiset ovat olleet olympialaisissa ongelma aiemminkin. Kun Melbournen molskille tallusteli mustakulmainen karvainen kirgiisi, niin Köpi Lehtonen ilmoitti: ”Tuon kanssa minä en paini, ennen kuin se sanoo yhden sanan!”
RISTO ANTTONEN
Kirjottaja on porvoolainen hallitusammattilainen ja teollisuusneuvos