KANNATAN KANSANVALTAA (Uusimaa 17.10.23)

”Kun meitä ei kuunnella – meiltä ei kysytä”, selittävät valtakunnan hallitusta vastaan lakkoilevat vasemmiston ay-pomot TV-uutisissa. Onko se niin? Meiltä kaikilta kysyttiin 2.4.23 vaaleissa, jonka jälkeen eduskunnan enemmistö asetti maahan hallituksen. Vasemmisto sai vaaleissa 27 prosenttia äänistä ja sille kuuluu sen mukainen päätäntävalta. Pitäisikö maan hallitusta vastustavia ay-liikkeen aktiiveja kuulla muita enemmän?
Lakko-oikeutta työnantajaa kohtaan ei kukaan kyseenalaista. Ja ymmärrän hyvin ärtymyksen, minkä hallitusohjelman ikävät kohdat aiheuttavat, ja kuinka helppo ay-pomojen on sillä mieliä kiihdyttää. Poliittinen lakko maan laillista hallitusta vastaan on kuitenkin ihan eri asia. Halutaanko todella, nyt kun keskiryhmät hiipuvat, palata sellaiseen menneisyyteen, missä politiikan jompikumpi laita, vaalituloksesta riippuen, ryhtyy ulkoparlamentaarisiin toimiin hallitusta vastaan?
”Katu ratkaisee”, sanotaan Ranskassa. Asuin siellä työuran yhdessä vaiheessa. Jatkuvat mielenosoitukset sekoittivat arkea ja työpaikalle ei aina ollut turvallista mennä. En suosittele.
Kannatan kansanvaltaa ja parlamentarismia. Otetaan esimerkiksi eläkeläiset, todelliset maan hiljaiset. Valtakunnallisessa Huomisen kynnyksellä tutkimuksessa 57 prosenttia ikäihmisistä koki olevansa toisen luokan kansalaisia. Näin huolimatta eläkeläisten korvaamattomasta panoksesta yhteiskuntaan. Kansanedustajista yli 65-vuotiaita on vain kuusi prosenttia, vaikka seniorit äänestävät muita tunnollisemmin. Eläkeläisiä on puolitoista miljoonaa ja vaaleissa ääntään käyttäviä kansalaisia on kolme miljoonaa, joten ikäihmisten arvostus ja vaikutusvalta olisi helposti korjattavissa. Ilman lakkoja. USA:n senaatissa keski-ikä on yli 65 vuotta. Olemme amerikkalaisia väärissä asioissa. ”Eläkeläiset eduskuntaan!”
Meille ”boomereille” uutta talousteoriaa opettaneet ovat nyt rysäyttäneet päin korkoseinää. Valtion velan ensi vuoden korkomenot ovat jo vähintään 3200 miljoonaa ja kaikkien hyvinvointialueiden kipeästi kaipaama soten rahantarve on yhteensä 1200 miljoonaa.
RISTO ANTTONEN
Kirjoittaja on porvoolainen hallitusammattilainen ja teollisuusneuvos