KIERTOTALOUS PELASTAA? (Uusimaa 30.9.18)

Maailman raaka-aineet loppuvat, ilmasto lämpenee, merissä on pian muovia enemmän kuin kaloja.  Suomalaisten kulutustahdilla maapalloja pitäisi olla neljä. Lue Maja Lunden ”Mehiläisten historia”, niin saat aavistuksen, mitä tästä kaikesta voi seurata.
Mitä voimme tehdä? Kiertotalous (circular economy) on ainakin yksi vastaus. Emme ostakaan koko ajan uusia lamppuja, vaan maksamme valosta. Silloin valmistajan intressi ei olekaan tuotteen sopivan eliniän avulla myydä mahdollisimman paljon lamppuja, vaan mahdollisimman pienen lamppumäärän avulla tehdä mahdollisimman kestävä ja hyvä valaistus. Tuotteista tulee pitkäikäisiä ja ympäristöystävällisiä. Eturivin yritykset myyvät jo nyt enemmän palveluita kuin tavaroita. Wärtsilän dieselkoneiden, Rolls Roycen lentokonemoottoreiden ja Koneen hissien asiakkaat maksavat laitteiden käyttöajasta.
Billl Gates’n mukaan ”yliarvioimme muutoksen kahdessa vuodessa, ja aliarvioimme sen voiman kymmenessä vuodessa”. Totta, ajatteletpa sitten nettimediaa, verkkokauppaa, muovin korvaamista tai sähköautoja. Sama koskee kiertotaloutta. Olin vuoden mukana projektissa maan johtavan kiertotalouden konsulttiyrityksen kanssa ja voin todistaa: hidas on muutos.
Sillä nyt ei ole mitään merkitystä, mitä me teemme, sanotaan. Mereen päätyvästä muovistahan 90 prosenttia tulee Aasian kahdeksasta ja Afrikan kahdesta suurimmasta joesta. Merkityksemme onkin siinä, että me näytämme esimerkkiä; kehitysmaat matkivat länsimaista elämäntapaa. Joka maassa voi esim. kertakäyttötuotteissa vuosi vuodelta ennakoida markkinakasvun. Kiinasta muistan, kun keskiluokka siellä rupesi ostamaan tapettipaperia.
Julkkikset kuten pop-tähdet ovat tärkeitä esimerkkejä. Kiertotaloususkovaista miellytti, kun Lauri ”Rasmus” Ylönen kertoi Vainelämässä pettyneensä oman idolinsa kohtaamiseen. Alice Cooper osoittautui shoppaholiciksi. Lauri itse mietiskeli tavaroista luopumista. ”Jos tarvitsen veneen pariksi viikoksi, voin sen hyvin vuokrata.”
Mahdollisuuksia muutokseen riittää. Autojen käyttöaste on kahdeksan prosenttia. Johtavat poliitikot ovat avainasemassa. Toivoa kierrosta on silläkin suunnalla, jos on katolisiin uskominen: ”lihavaa paavia seuraa laiha”.