KÖYHÄ VALTIO EI AUTA KÖYHÄÄ (Uusimaa 17.2.2023)

Pääministeri hyökkäsi kokoomuksen verokannusteita vastaan, koska ne koskevat myös vuorineuvoksia. Pidän yhden kansanosan maalittamista lapsellisena. Neuvokset maksavat työtulostaan yli puolet veroja. Tarvitsemme kaikkien veronmaksajien kannustamista lisätulojen hankintaan. Samanaikaisesti pääministeri on hölvännyt suurimmat sähkölaskutuet hyvätuloisille, jaellut avokätisesti ylimääräiset lapsilisät ja alvin alennukset kaikille, myöntänyt ilmaiset toisen asteen koulutarvikkeet tuloista riippumatta ja levitellyt koronatukia jokerienkaltaisille yrityksille. Mieleen tulee, paitsi äänten ostaminen veronmaksajien rahoilla, osaamattomuus ja rahan kunnioituksen puute. Yhteiskunnan pitää olla heikon puolella. Rahan ansainta on kovan työn takana ja niukkuutta pitää jakaa heille, jotka sitä eniten kaipaavat. Vahva valtiontalous on köyhän turva, tiesi vasemmiston Outi Ojala ennen. Valtion velan hurjan kasvun takia korkomenot vievät jo 2500 miljoonaa euroa vuodessa. Se kaikki on poissa sosiaali- ja terveyspuolelta ja se näkyy. Nykyistä ”sitku” vasemmistohallitusta valtion velkaantuminen ei ole häirinnyt. Ensin korona, sitten Ukraina, sitten energia, sitten valtiontalous jos ehtii. Ei ole ymmärretty, että kriisi on jatkuva olotila; ei ole muutosjohtamista, on vain johtamista. Yritysjohtaja tietää, että samanaikaisesti pitää huolehtia sekä lyhyen ajan jatkuvasta parantamisesta että pitkän aikavälin uusiutumisesta.
Pääministeri Rinne, jonka ohjelmaa hallitus toteuttaa, julisti että nyt pannaan kamreerien sijasta arvot johtamaan taloutta. Opetuslapset ovat mestariaan seuranneet. Nyt he puolustelevat, että velkaantuminen on EU:n keskitasoa. Me pystymme ja meidän tulee verrata itseämme Ruotsiin ja Tanskaan. Niissä velka on 30, meillä 70 prosenttia BKT:sta. Jos tähtäät piirinmestariksi, sinusta tulee vain kylän paras.
Ruotsissa blokkivaali ei haittaa, kun kaikki puolueet ovat sopineet, että budjetti on aina ylijäämäinen. Suomen 2023 budjetti on jo nyt 10000 miljoonaa euroa alijäämäinen. Meillä blokkivaali tarkoittaa yksi eteen ja kaksi taakse. Sipilän hallitus korjasi valtiontaloutta, mutta Marinin yhden valtakauden jälkeen tarvitaan kahden vaalikauden korjaustalkoot.
RISTO ANTTONEN
Kirjoittaja on porvoolainen hallitusammattilainen ja teollisuusneuvos.