KRIISITIETOUTTA MYÖS TALOUTEEN (Uusimaa 23.10.2020)

Pääministeri S. Marin ensin peräsi yrityksiltä yhteiskuntavastuuta, mistä seurasi ihan tarpeellinen keskustelu, joka laajeni kattamaan myös maan hallituksen ja työmarkkinoiden vastuun. Keskustelun ytimessä ovat työllisyysaste ja palkkarakenne, joista ay-johtajilla ja yritysjohtajilla on erilaiset näkemykset.
Suomen työllisyysaste ei ole riittävä, se jää yli viisi prosenttiyksikköä muiden pohjoismaiden tasosta. Avainliittojen miehet tienaavat tuplasti sen minkä koulutetut lähi- ja sairaanhoitajat. Jos työllisyysasteemme olisi sama, niin hoitajien määrä ja palkat voitaisiin nostaa muiden pohjoismaiden tasolle. Siinä on se kestävyysvaje, eikä se ole eläkeläisten vika.
Suuri yksimielisyys on siitä, että työllisyysasteen nosto on kansantaloutemme ykköstavoite. Keinoista vain ollaan eri mieltä, mikä on ihan ymmärrettävää. Yritysjohtajat, jotka päättävät investoinneista ja työpaikoista, ajattelevat keinoista samoin kuin tohtori J. Vartiainen, joka suositteli (HS 3.10.20) Ruotsin pakettia, missä poistettaisiin ulkomaalaisen työvoiman saatavuusharkinta, yleissitovuus, vuorotteluvapaa ja työttömyyseläkeputki ja lisättäisiin paikallista sopimista.
Ay-johtajat ovat keinoista eri mieltä; työmarkkinajärjestelmäämme ei saa muuttaa ja heidän mielestään tulokset puhuvat sen puolesta. Normaalia yhteiskunnallista keskustelua, kunnes pääministeri asettui niin voimakkaasti ay-johtajien puolelle, että syytti yritysjohtajia epäisänmaallisuudesta.
Sekä ay-johtajat että yritysjohtajat ovat erittäin isänmaallisia; sen epäileminen on loukkaavaa ja historiatonta. Kumpikin osapuoli esiintyy roolinsa ja parhaan ymmärryksensä mukaan.
Yrityksen tavoite on kannattava kasvu kestävästi. Yritysjohtaja ei ole niin tyhmä, että tehtaan sulkemalla pienentäisi pitkän ajan kannattavuutta. Samasta syystä palveluyrittäjä työllistää koronakriisissä, vaikka se ei lyhytaikaisesti ole kannattavaa.
Syyttelyn sijasta nyt tarvitaan yhteisymmärrystä yli roolien ja maan hallitukselta myös talouden kriisitietoutta. Hallituksen hartiat ovat leveät, vaan ei laidattomat. Talouskoronan rokotteet on jo keksitty. Niitä odotellessa.