KULTTUURI VOITTAA – TAI HÄVIÄÄ (Uusimaa 8.10.2021)

 

”Se voittaa, jolla on parhaat talentit”, kuuluu kasvuyritysten maailmanlaajuinen motto. Työnantajan mielikuva ratkaisee työpaikan valinnan ja kulttuuri siellä pysymisen. Otsikko viittaa siis yrityskulttuuriin; taide ja kulttuuri sen sijaan ovat olleet koronapolitiikkamme häviäjiä.
Jokaisella yrityksellä on oma kulttuuri, jota ei voi kopioida, ja joka siten lopulta ratkaisee menestyksen. Sitä on vaikea määritellä, tässä yksi versio: Yrityksen kulttuuria määrittää eniten huonoin käytös, minkä johto hyväksyy. Organisaatiokulttuuriin ja yksilön työhyvinvointiin vaikuttavat psykologiset perustarpeet, joita nykyteorian mukaan ovat autonomia, kyvykkyys ja yhteisöllisyys. Tärkeää on voida itse päättää, miten menee päämääriä kohti. Suomi kärsii työvoimapulasta, minkä vuoksi työpaikkoja on jopa suljettu. Apukeinoksi ammattirekrytoijat nostivat Hesarin pääuutissivulle kulttuuriin panostamisen.
Olin aiemmin hallituksen puheenjohtaja saksalaisessa paperitehtaassa, jota konsernin tuen loppumisen myötä uhkasi sulkeminen. Sovimme hallituksessa olevien henkilöstön edustajien kanssa palkkojen alentamisesta niin, että jos saamme tilanteen korjattua, niin edut palautuvat ennalleen. Konsernin hallitus yhtyi talkoisiin, hyväksyi investoinnin, ja niin tehtaan tulevaisuus ja useat sadat työpaikat pelastuivat.
Minimipalkka, henkilöstön edustus hallinnossa ja paikallinen sopiminen on paketti, josta meillä ei edes keskustella. Muihin maihin verrattuna suomalaiselle työkulttuurille on leimallista ainutlaatuisen väritön pragmaattisuus. Töissähän täällä ollaan. Johdon ja työntekijöiden erot ovat pienet, tasa-arvo aitoa ja elämäntavat samanlaiset. Täällä ollaan koskeloita, ei lammioita, ja työpaikan keskustelut sujuvat luontevasti. Paikallinen sopiminen voisi olla suomalaisten yritysten suuri vahvuus, ainutlaatuinen kilpailuetu. Pienen ja koulutetun Suomen pitäisi pärjätä paljon nykyistä paremmin. Esteenä on työmarkkinakulttuuri. Asia, joka voisi olla suurin vahvuutemme, onkin suurin heikkoutemme.
Välitetäänkö meillä enemmän työehdoista kuin työpaikoista?

RISTO ANTTONEN

Kirjoittaja on porvoolainen hallitusammattilainen ja teollisuusneuvos