Lusikka Sote-soppaan

Luin juuri oman oppiahjoni Hankenin tutkimusraporttia Ruotsin ja oman sotemme valinnanvapaudesta. Meillähän oppositio (sdp, ps, rkp ym.) yrittää kaataa soten maksoi mitä maksoi. Näyttää jopa siltä, että lomailu ohittaa urakan loppuun tekemisen. En myöskään ymmärrä, kun oppositio vaatii EU:n notifikaatiota. Miksi ehdoin tahdoin siirtäisimme päätösvaltaamme Brysseliin? Valitustie riittää.
Soten yksi kummallisuus, jonka kaikki puolueet ovat hyväksyneet, on sosiaalityön siirtäminen pois kunnilta kauas maakuntiin. Soten jälkeen ”maakunta hoitaa pahoinvoinnin ja kunta hyvinvoinnin”.
Toinen oppositionkin tukema erikoisuus on se, että yksikanavarahoitus ei toteudu, vaan Suomessa ainoana maana USA:n ohella työterveys jatkaa erillisenä. Kun EK, SAK ja Kela tästä tykkäävät, niin silloin myös vastaavasti kokoomus, demarit ja kepu tykkäävät.
Maakuntia on liikaa, mutta 18 on paljon parempi kuin 300 järjestäjää, ja maakuntia ei pitäisi käsitellä samanlaisina. Nämä molemmat viat voi korjata myöhemmin. Ruotsissa kustannuskontrolli on kunnilla ja maakäräjillä, joiden yhteenlaskettu veroprosentti on 30. Meillä opposition huoli soten kustannuksista ei ole uskottavaa, jos samalla vaaditaan maakunnille verotusoikeutta. Kustannusten vartijana luotan enemmän valtiovarainministeriöön kuin maakuntapoliitikkoihin.
Tulisi parempia päätöksiä, jos eri henkilöt päättäisivät kunnissa, maakunnissa ja eduskunnassa, mutta meillä on poliitikkoja, joille kolme tasoakaan ei riitä, vaan he valituttavat itsensä vielä EU-parlamenttiin. Ruotsi on fiksumpi; vaalien samanaikaisuus ja pitkät listat pakottavat yhteen tasoon keskittymisen.
Hallituksen soten ratkaisevan hyvä asia on valinnanvapaus. Sen ansiosta länsinaapurissa nopeutui hoitoonpääsy perusterveydenhoidossa, mikä on meidänkin soten päätavoite. Se myös vapauttaa aivan välttämätöntä luovuutta, oppimista, kilpailua tulevaisuudelle, jota rikastuttavat täysin uudenlaiset teknologiset palvelut. Asiakas pääsee vihdoinkin keskiöön. ”Doctor You”, sinä päätät.
Moni poliitikko haluaisi päättää puolestasi, mutta loppumaton sote-teatteri syö arvovaltaa. ”Ne tekevät sen itse”, sanoi Paavo Haavikko.