MAAILMA MURROKSESSA

Brexit, Trump, Hollanti, seuraavaksi Italia. Sitä varmempi vaalitulos mitä selvemmin äänestäjä voi vastustaa globalisaatiota, maahanmuuttoa ja EU:ta. Ei niin, että tyhmät uskovat helppoheikki-populisteja, vaan teollisuusmaiden keskiluokasta on ihan oikeasti tullut häviäjä. Halpamaat ja teknologia vievät vanhat työpaikat ja uudet palvelutyöt houkuttelevat maahanmuuttajia. Vieraantumisen ehkäisemisen ydinasia on työpaikka. Katsokaa vaikka elokuva ”I, Daniel Blake”. Meillä hyvää tarkoittavat ay-liike ja siihen kätensä sitoneet puolueet tekevät syrjäytyneille karhunpalveluksen, kun työttömät ja asunnot pysytetään yhtäällä ja työpaikat syntyvät toisaalla. Lappi tuo työvoimaa Baltiasta ja jo 50.000 korkeakoulutettua on kortistossa. Gallup-demokratiaa, sanoi Sailas Raimo kirjassaan.

Pelastajan piti olla politiikan ulkopuoliseksi koettu liikemies, 2015 vaalivoittaja, mutta hän keksii pyörää uudelleen. Kiky-sopimus on vain keskitetty tupo. Soten asiakasetäinen maakuntahallinto on eilisestä. Ylhäältä ohjatut Talvivaara, Fennovoima ja Vake muistuttavat ikävästi Valco-vainajaa.

Maailma on murroksessa, eilispäivän puheet ja teot eivät toimi. Huomisen voittaja ei ole keskitetty tyhmyys, vaan luottamukseen ja uuteen teknologiaan perustuva hajautettu älykkyys. Paikallinen sopiminen ja omistamisen arvostus olisivat oikea suunta. Nykytekniikalla voi löytää parhaat käytännöt eri maista kuten Tanskan hybridi-sote ja Itävallan oppisopimusmalli. Kollektiivisen oppimisen maailman huippu on Silicon Valley, jossa start-upit jakavat tietonsa ja keksintönsä avoimesti ja luovat siten yhdessä enemmän. Sama viesti on nykyjohtajilla kuten Ilkka Paananen ja palloiluvalmentajat, jotka korostavat, että menestyksen avain on luottamus ja tiimin jäsenten on tehtävä se itse. Enää ei riitä, ettei sano ”i” (minä) ja sen sijaan sanoo ”we” (me), vaan paras tapa kuvata luovien yksilöiden muodostamaa yhteisöä on muoto: ”wiii”. Vaan ensin pitää olla se työpaikka. Puhutaan vasta sen jälkeen perustulosta. Professori Puttonen hymyilytti Porvoon Yrittäjien seminaariväkeä siteeraamalla hallitusohjelman lausetta: ”Hallitus kannustaa työn vastaanottamiseen.” Kannustaa työn vastaanottamiseen?!