ME TEEMME SEN ITSE (Uusimaa 14.12.24)

Autoritäärisesti johdettujen valtioiden määrä jatkaa kasvuaan ja liberaalit demokratiat ovat jo selvä vähemmistö. Ympäristö, kulkutaudit, vapaa kauppa, siirtolaisuus, sodat – kasvavan monimutkaisiin kysymyksiin autoritääriset populistit myyvät vastauksia, jotka ovat yksinkertaisia – ja vääriä. ”When they go low, we go high”, opetti Michelle Obama. Näin ei tapahdu. Me menemme mukaan, yhä matalammalle. Sen pelin me häviämme somehuijaaville helppoheikeille. Akateemitutkija Timo Miettisen tuore kirja Demokratian aika kuvaa ilmiötä. Mielestäni oman toimintamme itsekritiikki on jäänyt liian vähälle. Me teemme sen itse.
Kaikki elinaikani 13 USA:n presidenttiä ovat olleet pitkiä, tuuheatukkaisia miehiä ilman silmälaseja. Jenkeille talous osakekursseineen on ykkösasia, koska kotiyrityksen pitää rahoittaa terveys, koulutus ja eläke. Tästä huolimatta demokraatit ovat kaksi kertaa asettaneet Trumpia vastaan talouskädettömän naisen. Ainoan kerran, kun he toimivat faktapohjaisesti, Trump hävisi.
Demokraattiset hallitukset ovat olleet 30 kertaa sopimassa päästöjen vähentämisestä ja samaan aikaan päästöt ovat lisääntyneet 70 prosenttia. Fossiilisten polttoaineiden kulutus kasvoi viime vuonna 1,5 prosenttia.
Osataan sitä meilläkin. Vuoteen 2022 asti ulkopoliittinen eliittimme varjeli sormi pystyssä monen pilarin viisasta ulkopolitiikkamme. Kun Saksa ehdotti samaa mallia Ukrainalle, täältä parkaistiin, että älkää ihmeessä. ”Suomen aiempi turvallisuuspolitiikan linja ei perustunut rehelliseen ja realistiseen todellisuuskuvaan.” (HS pääkirjoitus 6.12.24)
Kun ilmastokieltäjät vastustavat vihreitä tekoja argumentilla, että Suomen osuus maailman päästöistä on niin mitätön, heidän logiikkansa torjutaan aiheellisesti. Kun hallitus yrittää pysäyttää velaksi elämisen, jokainen toimenpide tyrmätään verukkeella, kun säästö on niin mitätön.
Vihervasemmisto, kepu ja rkp tekivät edellisessä hallituksessa vuosikymmenten mahtavimmaksi ylistämänsä soteuudistuksen. Nyt heti perään vasemmistokeskustasta kuuluu ”hätähuuto”, kun ”sote on kriisissä”. Muissakin asioissa häiritsee, kun meillä, puolueista riippumatta, on tapana heti syyllistää istuva hallitus kaikesta, vaikka edellisen hallituksen päätökset vaikuttavat muutaman vuoden viiveellä.
Edustuksellisen demokratian raskassarjaa ei myöskään edusta Keskisarja, joka sai itkupotkuraivarin, kun verkkarit olisi Linnan juhliin pitänyt vaihtaa frakkiin. Itse aikanani menin juhliin, koska presidentti kutsui, halusin kunnioittaa veteraaneja ja muita kutsuttuja sekä koska kyseessä on Suomen itsenäisyyspäivän tärkein juhla. En siellä edustanut itseäni, vaan toimitusjohtajana kaikkia ahlströmiläisiä ja muita taustaryhmiä, porvoolaisiakin. Pukeutuminenkaan ei ole minä-minä-juttu, vaan pieni asia, jolla huomioidaan muut ihmiset.
On masentavaa, vaikka ehkä edellä selitettyä, että Suomen BKT:n kasvu on kaikista maailman parista sadasta maasta 10. huonoin. Banaanivaltio emme kuitenkaan ole, koska sellainen määritelmän mukaan on heikko BKT:ssa, mutta vahva jalkapallossa. Kaikesta huolimatta, toivotan joulurauhaa ja parempaa uutta vuotta, koska pystymme parempaan.
RISTO ANTTONEN
Kirjoittaja on porvoolainen hallitusammattilainen ja teollisuusneuvos.