NATOON PUOLESTA JA VASTAAN (Uusimaa 6.5.22)

Yritän vetää yhteen Suomen natokeskustelun kuusi argumenttia. Ensimmäisenä turvatakuut, Naton 5. artikla. Venäjä uskoo vain voimaan. Natomaahan ei kukaan ole hyökännyt, koska Naton armeija on maailman vahvin ennaltaehkäisy. Onneksi meillä on vahva oma armeija, mutta kun Putin ei empinyt hyökätä 45 miljoonaiseen, kahdeksan vuotta sotaan varustautuneeseen Ukrainaan, niin ei Venäjä meitä pelkää. ”Eihän ne pärjää edes ukrainalaisille”, uhosi kenraali Toveri tyhmästi teeveessä. Sodassa on vain häviäjiä. Sota pitää ehkäistä ennakolta. Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan.
Entäs ne sinkkiarkut? No pain, no gain. Ei ole ilmaislounaista, ei ole periaatetta ”kaikki yhden, mutta yksi vain itsensä puolesta”. Jokainen natomaa päättää itse, mihin sotiin se osallistuu. Nato-operaatioihin olemme jo osallistuneet ja suomalaisiakin on niissä kaatunut.
Rauhanvälittäjän rooli. Kylmän sodan kaksinapaisuudessa oli vielä rako neutraalille kolmannelle leirille. Nyt Euroopassa ovat vain naapureihinsa sotarikoksin hyökkäävä Venäjä ja sen vastakohtana rauhantahtoiset Nato ja EU. Putinille muut maat ovat joko alaisia tai vihollisia. On elettävä ajassa. Ukrainan hädässä Suomi on osapuoli; lääkäristä on tullut tuomari.
EU on rauhanliike. Parlamentaariset demokratiat eivät sodi keskenään. Mitä useampi EU-maa on Natossa, sen vahvempi EU on poliittisesti ja sitä vahvemmin se voi edistää demokratian arvoja Euroopassa.
Pohjoismaista puolustusliittoa on yritetty lähes sata vuotta. Nato-jäsenyyksien myötä se toteutuu ja se yhdessä EU:n kanssa pienentää USA:n presidenttiriskiä.
Ydinasevaltioon kukaan ei ole hyökännyt. Kauhun tasapaino on toiminut kohta 80 vuotta. Natolla on ydinase.
On surullista, että Venäjä on kääntänyt kelloa 90 vuotta taaksepäin ja ”sota” hallitsee taas sanastoa. On pakko uskoa, että lopulta ymmärretään, mitä Albert Einstein sanoi: ”En tiedä, millä aseilla kolmas maailmansota käydään, mutta neljännessä maailmansodassa taistellaan kepeillä ja kivillä.”
RISTO ANTTONEN
Kirjoittaja on porvoolainen hallitusammattilainen ja teollisuusneuvos