PORVOO AINOA LIIGATON! (Uusimaa 17.11.2019)

Mitä olisi Rauma ilman Lukkoa tai kuka tuntisi Vimpeliä ilman superpesistä? Tiedän, että yritykset sijoittuvat sinne mistä saa työvoimaa ja työvoiman muuttohalukkuuteen vaikuttaa imago, kuten onko kaupungissa liigatason palloilujoukkue. Hyvä imago näkyy työpaikoissa ja asuntojen hinnoissa.
Kuusi miesten palloilulajia: jääkiekko, jalkapallo, lentopallo, koripallo, pesäpallo ja salibandy kahmivat maassamme valtaosan arvostuksesta ja media-ajasta.

Tein huvikseni excelin ja nyt seuraa uutinen: Suomen 23 suurimmasta kaupungista Porvoo (21.) on ainoa, jolla ei ole joukkuetta missään kuuden ison lajin miesten liigassa! Onko uutinen yllätys, ehkä ei, onko se pettymys, ihan varmasti. Kolmellakymmenellä Porvoota pienemmällä paikkakunnalla on joukkue jossain noista liigoista; Nokialla jopa kahdessa lajissa, samoin Kokkolalla, joka sen lisäksi pelaa Mestiksessä, mikä jääkiekon kultamaassa on melkein sama.

Joo, joo, kun Porvoo on niin lähellä Helsinkiä, kuulen selityksen. Mutta kun liigatasolla pelaa Nokian ohella monia ison kaupungin naapureita tyyliin Kaarina, Raisio, Kempele. Niin ja Sipoo. Tosin moni luulee varmaan, että ÅIF on oolantilainen. Pesisväki ymmärtää imagon arvon ja paikkakunta esiintyy joukkueiden nimissä.
Kaikki kunnia ja menestyksen toivotukset PSS:n naisille, Akilleen jääpalloilijoille ja Butchersin vaahteraliigalaisille, mutta Porvoon imagon tueksi olisi hyvä saada myös muita ja isompia lajeja.

Miten se voisi tapahtua? Tarvitaan paikallista joukkuehenkeä; urheiluväen, kaupungin ja yritysten yhteistä tahtoa ja tukea. Yhteishengen ensimmäinen rasti on uusi monitoimihalli, joka on asian kannalta keskeisen tärkeä. Sen jälkeen tarvitaan tekoja, jotta Tarmo tai PSS pelaa miesten liigassa – tai Hunters Mestiksessä. Niitä odotellessa.

P.S. Korruptoituneet, surkeat kansainväliset urheilujohtajat ovat lähestulkoon tärvelleet koko urheilun upean idean, mutta nyt tuli hyvä uutinen. Tekoälyä, oikeasti koneoppimista, on jo käytetty voimistelun arvostelussa. Se avaa huimia näköaloja kaikkiin arvostelulajeihin ja dopingvalvontaan. Sähkö tulee käsiajanoton tilalle.