UUTTA JOHTAMISOPPIA AMERIKASTA (Uusimaa 29.4.25)

Olin vuosia sitten Sannäsissä Lifimin johtamiskoulutuksessa, missä Ensio Miettinen opetti, että ihmisen omanarvontunto on koskematon, palaute ei saa olla henkilöön menevää. Paljon lisää olen johtamisesta sen jälkeen oppia saanut. Kun kysytään ominaisuuksia, niin hyvältä johtajalta toivotaan sellaisia hyveitä kuin että hän puhuu totta, pitää lupauksensa, on oikeudenmukainen, empaattinen ja kunnioittava muita kohtaan. Donald Trumpilta nämä ominaisuudet puuttuvat.
On helppo luetella asioita, joissa Trump toimii johtamisen oppien vastaisesti. Johtaja ei sano ”minä”, vaan ”me”. Johtajan integriteetti ei hyväksy mielistelyä, lahjontaa, kiusaamista tai minkäänlaista laittomuutta. Hän ei jatkuvasti vaihda suuntaa tunnepitoisesti, vaan toimii pitkäjänteisesti. Johtaja edistää psykologista turvallisuutta. Hän osaa johtaa sekä asioita, joihin hän on hyvin perehtynyt, että henkilöitä. Johtaja kerää ympärilleen huippuammattilaisten tiimin, johon sen jäsenet tuovat erilaista osaamista ja näkemystä. Näin hän välttää Sikojenlahden ilmiön eli sen, kun presidentti Kennedy ympäröi itsensä saman taustaisilla henkilöillä ja sai melkein aikaan 3. maailmansodan.
Luonnollisesti Trumpilla on myös ominaisuuksia, jotka selittävät hänen menestystään. Hän on karismaattinen, jämäkkä ja hyvä kommunikoiman. Silti hänen johtamistyylinsä, arvopohjainen narsismi, jää kauaksi hyvän johtamisen mallista. Jo nyt näkyy, että paremmalla johtamisella sekä Yhdysvaltojen että ns. vapaan maailman, jota jenkkipresidentin odotetaan myös johtavan, tulokset olisivat nykyistä paremmat.
Miten tähän on tultu? Valta turmelee varmasti ja sitä enemmän, mitä isompi ja pitkäkestoisempi valta on. Amerikassa ei ole pääministeriä eikä puoluejohtajia ja kun Suomessa ministeritkin ovat vahvoja, niin Trumpilla on valtaa enemmän kuin Stubbilla, Orpolla ja hallituspuolueiden puheenjohtajilla on yhteensä.
Muistan toimitusjohtajan uraltani, kun esimieheni oli konsernin toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja. Siitä saakka olen ajatellut, että kaikilla pitäisi olla pomo. Kuka on Trumpin pomo – tai Stubbin tai ylipäänsä suoralla kansanvaalilla valitun presidentin? Eläköön parlamentarismi, jossa pääministerin voi vaihtaa joka päivä! Nyt todistamme, kuinka tärkeitä vallanjako ja valtiosääntö ovat. Napoleon oli sitä mieltä, että perustuslain pitää olla lyhyt ja epäselvä, mutta hän olikin itsevaltias.
RISTO ANTTONEN
Kirjoittaja on porvoolainen hallitusammattilainen ja teollisuusneuvos.