VAALEISTA PRESIDENTINVAALEIHIN Uusimaa 31.5.23

Arvelen, että seuraava presidenttimme ei ole kukaan galluppien johtotriosta Pekka Haavisto, Olli Rehn, Mika Aaltola ja löydän epäilylleni joukon perusteluita. Kisa ratkaistaan vasta lyhyellä loppusuoralla sen jälkeen, kun ehdokkaat on ensin nimetty ja tv-tentit aloitettu. Aikaisten kyselyjen kärkisijat eivät takaa menestystä itse vaaleissa. Eeva Kuuskoski ja Riitta Uosukainen ovat siitä esimerkkejä. Eduskuntavaaleissa kokoomus, perussuomalaiset ja demarit olivat lähes kolme vihreitä ja kaksi kertaa kepua isompia. Tuleva hallitus-oppositio-kuvio heijastuu kannatuksiin, mutta eiköhän kolmen suuren puolueen ehdokkaat ole vahvoilla ensi tammikuussakin.
Kokoomuksen ehdokas ollee Alexander Stubb, Elina Valtonen tai Antti Häkkänen. Edellyttäen että viime mainituista tulee ulko- ja puolustusministerit. Häkkänen on kolmikosta vähiten kansainvälinen. PS nimennee Jussi Halla-ahon ja SDP Jutta Urpilaisen, mutta ei kokonaan unohdeta äänirohmu Riikka Purraa.
Kun vihreissä vielä oli imua, niin Haavisto pärjäsi väyrys-lippos-vanhas-äijille, mutta nyt tilanne on toinen. Naisehdokkaat Urpilainen ja Li Andersson verottavat Haaviston punavihreitä ääniä ja Ville Niinistön veroista vihreiden pelastajaa ei näy.
Olli Rehnin olen tänä vuonna pari kertaa tavannut ja hän on kaikin mittarein pätevä presidentiksi. Mutta kun Rehniltä suositun puolueen lisäksi puuttuu myös vaaleissa menestyminen. Toisilla se on, toisilla ei. Saisiko Rehn todella enemmän ääniä kuin Halla-aho tai Purra?
Stubbiakin olin kuulemassa ja hänen mielestään Venäjä-osaaminen ei ole seuraavalle presidentille ykkösasia, koska itänaapuri tulee pitää eristyksissä pitkän aikaa. Nato-Suomessa tärkeintä on kyky toimia lännen yhteistyössä. Niin tai näin, ehdokkaan pitää olla presidenttiainesta ja hallita geopolitiikka. Vahva poliittinen kokemus on välttämätöntä, koska meillä presidentti johtaa Natoa, pääministeri EU:ta ja eduskunta kaikkea.
Mika Aaltolaakin menin laivaseminaariin kuulemaan, mutta hänpä tekikin oharit ja reputti presidenttiaineksessa. Poliittinen kokemuskin Aaltolalta puuttuu tyystin. Luulenpa, että toinen sitoutumattomaksi ehdokkaaksi mainittu Mikko Hautala on realistisempi, kun hän kommentoi omaa ehdokkuuttaan näin: ”Ei ole rillipäästä astronautiksi.”
RISTO ANTTONEN
Kirjoittaja on porvoolainen hallitusammattilainen ja teollisuusneuvos