Perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa eduskunta. Edustuksellisen demokratian idean mukaan valtakunnan 200 valioyksilöä perehtyy vaikeisiin asioihin ja päättää niistä kansakunnan parhaaksi. Yksilökeskeinen vaalijärjestelmämme, jossa kampanja maksaa jo 50.000 euroa per kansanedustaja, ja presidentin valitseminen suoralla kansanvaalilla ovat kuitenkin johtaneet nykytilaan, missä poliittinen eliittimme ei johda kansaa, vaan populistisesti peesaa kansan mielipidettä. Tuore Nato-päätös on tästä tyrmäävin esimerkki. Naton jäsenyyttä vastustaneet presidentti, hallitus ja eduskunnan enemmistö käänsivät hetkessä takkinsa galluppien perusteella. Valta Suomessa siis edelleen kuuluu kansalle, mutta sitä edustaakin mielipidetiedustelut.
Markkinatutkijakonkari Juho Rahkonen muistuttaa (HS 29.7.) galluppien riskeistä: ”Todellisuudessa suurin osa suomalaisista ei edes vastustanut Nato-jäsenyyttä aiemmin.” ”Gallupit saattoivat näin ollen viivästyttää Nato-jäsenyyttä koskevaa päätöksentekoa – Suomen kannalta jopa vaarallisen pitkään.” ”Nato-mielipiteiden äkkikäännös osoitti toisaalta sen, että etenkin kriisitilanteissa kyselytutkimukset ovat alttiita peloille ja tunnekuohuille.” ”Koronatalvella -21 suomalaisten enemmistö olisi kyselyjen mukaan hyväksynyt jopa ulkonaliikkumiskiellon.” Otokset eivät tavoita kaikkia ja yli 79-vuotiaat tai jopa yli 69-vuotiaat rajataan otoksien ulkopuolelle.
Aloitin työurani markkinatutkijana ja opin, että tuotteen imago on suora seuraus sen tunnettuisuudesta. Tuntematon arveluttaa. En yllättynyt, kun tuore gallup kysyi Suomen parasta presidenttiä ja neljä viimeisintä, parhaiten tunnettua, olivat kärjessä ja neljä ensimmäistä presidenttiämme olivat viimeisinä. Tulos on yhtä arvoton kuin tähänastiset presidenttigallupit, joita johtavat eniten esillä olleet.
Muissa pohjoismaissa ylin valta on pääministerillä, joka on parlamentin tentattavissa ja erotettavissa 24/7. Tanskan ja listavaali-Ruotsin pitkän ajan poliittiset päätökset ovat johtaneet meitä parempaan hyvinvointiin. Kun meillä järjestelmää muutetaan, niin toivon enemmän parlamentarismia ja vähemmän populismia.
Ei Suomellakaan ihan huonosti mene. Ylen radiouutisten heinäkuisen aamun pääuutinen: Opiskelijoilla on isoja vaikeuksia hahmottaa, kuinka hakea Kelalta asumistukea.
RISTO ANTTONEN
Kirjoittaja on porvoolainen hallitusammattilainen ja teollisuusneuvos