”VALTIO KORVAA TÄYSIMÄÄRÄISESTI!” (Uusimaa 14.3.2021)

Mauno Koivisto, Sauli Niinistö ja kumppanit nousivat kansan suosioon valtion kirstun tarkkoina vartijoina, millä oli esimerkkivaikutus koko julkishallintoon ja kotitalouksiin. Nyt valtio maksaa kunnille koronatukea kolme miljardia, vaikka kaksi olisi riittänyt. Porvoo rakentaa elvytysrahalla ulkoilureittejä. Suomen valtio tukee melkein miljoonalla Venäjän rikkainta miestä, joka ilman koronaakin joka vuosi kuittaa kymmenen miljoonan tappiot, jotta Jokerit voi pelata Putinin liigassa.
Vaikka koronaa ei mainita hallitusohjelmassa, ymmärrän hyvin, että koronaelvytys on välttämätöntä. Sitä en ymmärrä, kun koronan takia valtio velkaantuu sairaan paljon, niin silti hallitus toteuttaa kaikki kalliit uudistukset, koska ne ovat hallitusohjelmassa. Räikein on onneton sote, jonka edellisen hallituksen kolmen miljardin euron kustannusnousun hillinnän tavoitteen ministeri Kiuru tyrmäsi porvarien juonena. (Ihailen amputoitujen kuntien päättäjiksi pyrkiviä.) Heti kun joku toteuttava taho valittaa, että uudistuksiin ei ole rahaa, niin tv-ruutuun ilmestyy ministeri ilmoittamaan: ”Hallitus korvaa täysimääräisesti.” Ikään kuin se olisi sillä maksettu.
Sdp:n puheenjohtaja puhui vaalien alla ja varapuheenjohtaja hiljan myös, että taloudessa arvot ovat kamreereita parempi ohjenuora. Näillä puheilla näyttäisi olevan yhteys koronan suojassa tapahtuvaan ylimääräiseen velkaantumiseen.
Yrityksen omat suorat kustannukset ovat yksi osa, toinen puoli tulee ympäröivän yhteiskunnan epäsuorista kuluista. Yhteisvaluutta euron maailmassa epäsuorien kustannusten nousu vie investoinnit muualle, tuottavuus ei nouse ja seurauksena on työttömyys ja muu kurjuus. Kannattaa myös miettiä, ketkä siitä hyötyvät, kun löysä raha nostaa pörssikursseja.
Yhden säästökohteen vihervasemmiston hallitus on löytänyt: kotitalousvähennykset. Lääkärit maalatkoon kesämökkinsä. Yksi tutkimuskin oli samaa mieltä, vaikka meillä käyttäjillä ja yrittäjillä on eri kokemus. Mieleen tulee Pjotr, joka oli traktoriin kehittänyt työtä helpottavan lisälaitteen. Kolhoositarkastaja näki laitteen hyödyn, mutta kun sitä ei ollut viisivuotissuunnitelmassa sanoi, että kyllä se toimii käytännössä, mutta entäs teoriassa?